Каталог
Марки продукти

ДЕПРЕСТИН 60 таблетки - антистрес, антидепресия

ДЕПРЕСТИН 60 таблетки - антистрес, антидепресия
Марка:Complete Pharma
Код на продукта: 60 таб
Наличност: Out Of Stock Complete Pharma
Цена:  20,00лв.
Брой:
0 отзива  Среден рейтинг: 0  |  0 отзива  |  Напишете отзив

ДЕПРЕСТИН 60 таблетки - антистрес, антидепресия

ДЕПРЕСТИН 60 таблетки - антистрес, антидепресия

Съдържание: ЖЪЛТ КАНТАРИОН, ВАЛЕРИАНОВА КИСЕЛИНА, ЗЛАТЕН КОРЕН, ГИНКО БИЛОБА, ВИТАМИНИ: B6, B9

Употреба: 3 таблетки дневно

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

СЪСТАВКИТЕ Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ МОГАТ ДА БЛАГОПРИЯТСТВАТ ПРИ СЛЕДНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ:
- Депресивни епизоди
Критерии за голям депресивен епизод, включват:
Пет (или повече) от следните симптоми са били налице по време на същия 2-седмичен период и представляват промяна от предишно функциониране, поне един от симптомите е или депресивно настроение или загуба на интерес или удоволствие.
- Потиснато настроение голямата част от деня, почти всеки ден
- Подчертано намален интерес в удоволствието във всички или почти всички дейности
- Значителна загуба на тегло (не диета) или наддаване на тегло, или увеличаване или намаляване на апетита почти всеки ден
- Безсъние или хиперсомния почти всеки ден
- Наблюдаеми психомоторни забавяния или възбуда почти всеки ден
- Умора или загуба на енергия почти всеки ден
- Чувство на безполезност или прекомерна или неуместна вина (могат да бъдат измамни) почти всеки ден
- Намаляване на способността да се мисли или концентрира, или нерешителност
- Повтарящи се мисли за смърт, без конкретен план, или опит за самоубийство, или конкретен план за самоубийство

ДОКЛАДВАНИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ СЪСТАВКИ:

Депресията е част от човешкото състояние още от древността. Хипократ е общо кредитиран с първото описание на афективно разстройство и се смята, че е измисли термина "меланхолия", буквално се превежда като "черна жлъчка."
Въпреки че животът е изпълнен с неочаквани събития, като смъртта на любим човек, загуба на работа, сериозно заболяване или други катастрофални събития, не всеки се депресира. Повечето хора претърпяват само преходни, дисфорични чувства и намират начини да се приспособят към предизвикателствата на живота. Все пак, има някои индивиди, които, когато се сблъскват с такива психосоциални стресори, преживяват голям депресивен епизод.
Депресията е класифицирана като разстройство на настроението или афективно разстройство. Настроението се определя като повсеместен и устойчива емоция, която в крайност, значително влияе върху възприятието на човек на света и способността адекватно да функционира в обществото. Нарушенията в настроението са сред най-често срещаните в клиничната практика и са разделени на депресивни разстройства и биполярни разстройства.
Депресията е често срещано заболяване, което засяга около 5% от населението във всеки даден момент, и около 30 процента от възрастните страдат от депресия през целия си живот. Често мислена за разстройство на младата към средата на зрялата възраст, със средна възрастов поява в края на 20-те години, депресията е също призната като общо психично заболяване при пациенти в напреднала възраст. Жените са 2-3 пъти по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Ръстовете на депресия се увеличават с наличието на съпътстващи медицински заболявания, включително преживели миокарден инфаркт (40-65%), пациенти с диабет (8.4-32.4%), пациенти с рак (25%) и хора, преживели инсулт (10-27%).
Депресията е най-често срещаното психично разстройство, срещано в общата медицинската практика. Разстройствата в настроението, депресията и безпокойството са често срещани заболявания в нашето общество. Пропиляно работно време, семейни конфликти, лични разпри, и други последици от болестта в крайна сметка могат да доведат до пълна разруха на живота. Депресията и разстройствата в настроението, все повече се признават като често срещани, но рядко диагностицирани и недолекувани състояния.
Етиологията на депресивните разстройства е твърде сложна, за да бъде напълно обяснена от една единствена социална, биологична или теория на развитието. Няколко фактора изглежда, че работят заедно, за да причиняването или утаяването на депресивни разстройства. Наследствеността изглежда да играе роля, както са показали проучвания. Депресивните разстройства и самоубийство са склонни да се събират в клъстер в семействата, а родствениците от първа степен на пациенти с депресия е един и половина до три пъти по-вероятно да развият депресия, отколкото нормалните контроли. Симптомите, докладвани от пациенти с тежка депресия, последователно отразяват промени в моноамин невротрансмитерите в мозъка, особено норадреналин, серотонин и допамин.

ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН е спечелил голямо внимание за използването му при депресия. Неговата популярност произтича от широкото му използване от лекари в Европа, като агент при избор при лечение на лека до умерена депресия. Съществува голямо разнообразие от проучвания, за които се твърди, че подкрепят употребата на жълт кантарион при лечението на депресия. Проучванията с жълт кантарион се съсредоточиха около използването на тандартизиран екстракт, съдържащ 0,3% хиперицин.
Той се разглежда като безопасен и ефективен в Европа и неговата монография е част от Комисията за Монографии E за билкови лекарства в Европа. Жълтият кантарион има няколко възможни ефекта върху химията на тялото, включително: инхибиране секрецията на кортизол и блокиране на катаболните хормони, като например интерлевкин 6 (IL-6), инхибиране на разграждането на няколко невротрансмитера на централната нервна система, включително серотонин (може да има леко МАО-инхибиращо действие; това не е ясно определено и не може да обясни всички действия на жълтия кантарион; изследователите считат, че това е основен механизъм на действие); усилване и подобряване на произведения от серотонина сигнал, след като той се свърже с рецепторите си в мозъка; той съдържа химически мелатонин (приблизително 4.39 mcg/gm), който също може да допринесе за антидепресантните ефекти на растението.
Анализ на 29 клинични проучвания с повече от 5000 пациенти бе проведен от Cochrane Collaboration. Прегледът заключи, че екстракти от жълт кантарион превъзхождат плацебо при пациенти с тежка депресия. Жълтият кантарион е имал сходна ефикасност със стандартните антидепресанти. Честота на нежелани реакции е два пъти по-ниска, отколкото за новите антидепресанти SSRI и пет пъти по-ниска, отколкото за по-старите трициклични антидепресанти.

ГИНКО традиционно се използва като допълващ агент при упорита депресия, често се използва в комбинация с жълт кантарион.
Гинко е сред най-старите видове, живеещи на земята и се използва широко като лекарствен агент по целия свят в продължение на векове. Това е най-често предписваната лекарствена билка в Европа. Най-драматичните ползи се отчитат в подобряване кръвообращението при хора в напреднала възраст. Това може да доведе до засилена памет, като по този начин се забавя появата на болестта на Алцхаймер, както и намаляване на старческа деменция, шум в ушите и световъртеж. Ефектът на гинко за усилване на паметта е отчетен и при по-млади групи. Основните активни съставки на гинко са флавогликозиди. Тези съединения действат като чистачи на свободни радикали, или антиоксиданти. Гинко също се докладва, че инхибира тромбоцит-активиращия фактор (PAF), което може да намали лепливото естество на тромбоцитите, вероятно чрез конкурентно свързване. Гинко може да доведе до по-голяма вазодилатация чрез стимулиране на ендотел – освобождаващия фактор и простациклина. То може също така да стимулира венозния тонус и да подобри клирънса на хомотоксини по време на исхемични епизоди. Gingko се съобщава, че действа като тоник за кръвоносната система. То може да увеличи потока към церебралния поток към мозъка, и следователно, да се подобри доставката на хранителни вещества към мозъка, да се повиши елиминирането на странични продукти на клетъчния метаболизъм и окисляване на тъканите. Гинко може да нормализира ацетилхолин рецепторите и да подобри холинергичната функция.

ЗЛАТНИЯТ КОРЕН (Rhodiola Rosea) отдавна се използва в традиционната народна медицина в Китай, Сърбия и в Карпатите на Украйна. В бившия Съветски съюз, той отдавна се използва като адаптоген, намаляващ умората и повишаващ естествената устойчивост на организма към различни стресове. Rhodiola изглежда подобрява физическия и психически работен капацитет на организма и производителността, работи за укрепване на нервната система, преборва депресията, повишава имунитета, увеличава капацитета за упражнение, подобряване на запаметяването, подобрява енергийните нива, и евентуално удължава продължителността на живота.
За лечение на депресия, екстрактите от Rhodiola. а именно розавин и салидрозид. изглежда подобряват преноса на прекурсори на серотонина, триптофан и 5-хидрокситриптофан в мозъка и намаляват действието на COMT (катехол-O-метилтрансфераза), ензим, който разгражда серотонина. Руски учени са използвали Rhodiola самостоятелно или в комбинация с антидепресанти, за да се подобри психическото състояние и да се намалят симптомите на САР или сезонно афективно разстройство, често срещани за северните европейски страни.

ВАЛЕРИАНОВИЯТ КОРЕН отдавна се използва като агент, който успокоява нервната система, в отговор на стреса. Докладвано е, че валерианът помага да се подобри качеството на съня. Въпреки че през последните години са били въведени други агенти, които предлагат подобни ползи, валерианът все още е един от най-популярните билкови препарати на пазара, и е широко използван в цяла Европа.
Полезността на валериана се съобщава, че се дължи на няколко основни компонента, включително валепотриати, валерианова киселина и остри, силни масла, които имат седативен ефект върху централната нервна система, както и релаксиращ ефект върху гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт.
Усеща се, че както валепотриатите, така и валериановата киселина се свързват с рецептори, подобни на бензодиазепини. Съставките на валериана се съобщава, че влияят на дейността на гама-аминомаслената киселина (GABA) чрез афинитет към рецепторите в мозъка.
Валерианът няма същия сутрешен ефект на махмурлука, както е наблюдавано при някои бензодиазепини. Изследвания са установили, че валериановия екстракт, когато се прилага при здрави доброволци, не променя настроението и няма психомоторни/когнитивни ефекти. Поради по-малко странични ефекти, Валерианът може да се окаже по-малко обезпокоителна алтернатива на лекарства при лечение на безсъние.

ВИТАМИН В6 е необходим за превръщането на 5-хидрокситриптофан (5-HTP) в серотонин. Недостигът на витамин В6 може да доведе до симптоми на тревожност и депресия, поради инхибиране на синтеза на серотонин. Множество лекарства е било известно, че разрушават витамин В6, което би могло след това да доведе до депресия.
Оралните контрацептиви е известно, че разрушават витамин В6, което може да причини депресия при предразположени жени. Други важни категории лекарства, които могат да разрушат витамин В6 включват кортикостероиди, теофилин-съдържащи лекарства, хидралазин съдържащи вазодилататори, бримкови диуретици, и медикаменти на естроген заместителна терапия.

ВИТАМИН B9: Според лекари от Катедрата по психиатрия в Харвардското медицинско училище, депресивни симптоми са най-честите невропсихиатрични прояви при дефицит на фолиева киселина (витамин B9). Ниски серумни нива на фолиева киселина са намерени в до 38% от възрастните, диагностицирани с депресия.

Следва използвана литература за материала

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ/ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ/ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
- Да се избягва при пациенти с установени алергии/повишена чувствителност към жълт кантарион или някоя от съставките му.

- Да се избягва при пациенти с ХИВ / СПИН, които приемат протеазни инхибитори или не-нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза, както бе предложено от Администрацията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), поради документирано намаляване на лекарствените концентрации едновременно с жълт кантарион
- Избягвайте при реципиенти на трансплантация, приемащи имуносупресори (циклоспорин), поради многобройните съобщения за значително намаляване на нивата на лекарствата и възможно отхвърляне на органи, при ползване едновременно с жълт кантарион
-Да се избягва при пациенти със суицидни мисли
-Да се избягва преди операция поради трудност от предизвикване на отпускане и анестезия
- Да се избягва при пациенти, използващи химиотерапевтични агенти, като едновременната им употреба може да доведе до намаляване на ефективността на химиотерапевтични агенти и неуспех на лечението
- Да се избягва при пациенти, приемащи дигоксин, тъй като едновременната им употреба може да доведе до намаляване на ефикасността от дигоксина
- Избягвайте употребата при пациенти с нарушения в кръвосъсирването или при такива, които приемат антикоагуланти, тъй като едновременната им употреба може да доведе до намаляване на антикоагулантната ефективност
- Използвайте с повишено внимание, когато се използва жълт кантарион с лекарства, метаболизирани от цитохром P450 3A4 и 2Е1, тъй като могат да настъпят намалявания в нивата на лекарствата
- Да се използва с повишено внимание при пациенти с чувствителна кожа или такива, които приемат фотосенсибилизиращи лекарства, поради риск от фоточувствителност
- Да се използва с повишено внимание при пациенти на инхибитори на моноаминооксидазата (МАО-инхибитори) или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), поради повишен риск от серотонинов синдром
- Да се използва с повишено внимание при жени, приемащи орални контрацептиви едновременно с жълт кантарион, поради съобщения за промени в менструалния поток, кървене и нежелана бременност
- Използвайте с повишено внимание при пациенти с история на мания, хипомания (както при биполярно разстройство) или афективно заболяване, поради доклади за отделни случаи на манийни епизоди, възможно предизвикани от жълт кантарион, както е наблюдавано при стандартни антидепресанти
- Да се използва с повишено внимание при пациенти с диабет или при пациентите, приемащи антидиабетни средства, поради потенциал да се промени метаболизма на глюкозата
- Използвайте с повишено внимание при пациенти с бъбречна трансплантация, поради вероятност да предизвика предозиране или фатални взаимодействия между лекарства и билка

ГИНКО БИЛОБА
Избягвайте при пациенти с риск от кървене, приемащи антикоагуланти, или с нарушения на съсирването, въз основа на доклади за отделни случаи на кървене.
- Прекратете употребата на 2-3 седмици преди някои хирургични и стоматологични процедури, поради повишен риск от кървене.
- Гинко Билоба може да повлияе на резултата на електроконвулсивна терапия (ЕКТ).
ЗЛАТЕН КОРЕН (RHODIOLA)
- Използвайте внимателно при лица с диабет или с хипогликемични средства
- Използвайте внимателно при лица със сърдечно-съдови заболявания, на базата на недоказани доклади, предполагащи, че Rhodiola може да увеличи кръвното налягане, пулса и сърцебиенето
- Използвайте с повишено внимание при лица, приемащи хипертензивни агенти
- Използвайте с повишено внимание при лица, които използват антиаритмични лекарства
- Използвайте с повишено внимание при лица с неврологични или психични разстройства, на базата на недоказани доклади, предполагащи, че Rhodiola може да увеличи безпокойството, раздразнителността и безсънието
- Използвайте с повишено внимание при пациенти с възбуда

ВАЛЕРИАНОВ КОРЕН
- Да се избягва при пациенти, които са алергични към валериана, неговите съставни части, или членовете на семейство Valerianaceae.
- Да се избягва при бременни или кърмещи пациентки поради теоретични опасения за тератогенни ефекти на валепотриатите
- Избягвайте две седмици преди операцията, поради риск за повишено кървене
- Използвайте с повишено внимание при пациенти с чернодробна дисфункция или в такива, които приемат хепатотоксични агенти, поради възможен риск от хепатотоксичност
- Използвайте с повишено внимание при пациенти, които шофират или работят с машини, поради риск от упояване или намалена бдителност
- Използвайте с повишено внимание при пациенти със сърдечно-съдови заболявания

ПИРИДОКСИН ХИДРОХЛОРИД (витамин В6)
- Използвайте с повишено внимание при пациенти, чувствителни към витамин В6
- Избягвайте прекомерно дозиране
- Може да предизвика нежелани реакции: акне, кожни реакции, алергични реакции, както и фоточувствителност, гадене, повръщане, коремни болки, загуба на апетит, резултати на повишена функция при изследване на черния дроб (серум аспартат трансаминаза (АСАТ, АЛАТ)), главоболие, парестезия, сънливост, сензорна невропатия, болезненост или уголемяване на гърдите, намаляване на серумните нива на фолиева киселина, гърчове след големи дози, хипотония и респираторен дистрес при кърмачета

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ:
- Не се препоръчва поради липса на достатъчно данни.

ДЕЦА ПОД 6-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ:
-Не се препоръчва поради липса на достатъчно данни.

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив:Забележка: не въвеждайте HTML код, тъй като той няма да бъде интерпретиран, а ще се покаже като код!

Рейтинг:Лош           Добър

Въведете в полето кода от картинката по-долу:Етикети:

© 2013 maxlife.bg