Телефони за бърза поръчка

0876566991

Безплатна доставка при поръчка над 60 лева

Ечемик - ценна храна за вашето здраве

Ценна зърнена култура

Природен дар за здравето

Ечемикът е една от най-старите зърнени култури, познати на човечеството от 10 000 години. Има доказателства, че за първи път ечемик се е отглеждал в района на река Нил в Североизточна Африка и произхожда от региона на Югоизточна Азия и днешна Етиопия. За тези от вас, които не знаят за него, ечемикът представлява едногодишно растение, което се отглежда в умерените части на света. Среща се предимно в Европа, също и в Китай и Русия.

 

Ценна зърнена култура

Употребяват се листата и корена на ечемика, сламата и зърното се използват за храна на животните, а също така от него се правят бира, малц и различни преработени продукти. Факт е, че сламата от ечемик притежава по-висока хранителна стойност от пшеничната слама.

Използва се за хранителни и лечебни цели. Още от древността, това растение се е използвало като лечебно средство при проблеми с черния, дроб и кръвоносната система, кожни и стомашно-чревни проблеми и против циреи, Хората са го консумирали за сила и издръжливост.

Лечебни качества на ечемика

Ечемикът има богато съдържание на калий, калций, мед, желязо, манган, цинк, фосфор, хлорофил, антиоксиданти, фибри, ензими, пантотенова и фолиева киселина, бета каротин, витамините В1, В2, В3, В6, В12, В9, С. Хлорофилът, съдържащ се в него спомага за развитието на тъканите, и стимулира пренасянето на кислород в червените кръвни телца. В корена му се съдържа хорденин, стимулиращ периферното кръвообащение и се използва и за лечение на бронхит. Има благоприятен ефект върху ендокринната системаИма също  антибактериален ефект, забавя растежа на раковите клетки,предпазва от рак на дебелото черво, пречиства токсините, намалява нивото на лошия холестерол и укрепва имунитета и увеличава жизнената енергия. Поради пречистващия си ефект и ниското съдържание на мазнини, ечемикът е и подходящо средство при отслабване. Това лечебно растение помага при астма, артрит, кожни проблеми, анемия, мозъчни тумори, запек, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, рак на простата, бъбречни проблеми, левкемия.

Как можем да го приемаме?

Ечемикът се добавя в състава на брашна, мюсли, каши, супи, може да се приема под формата на кълнове, капсули или хранителни добавки. Не се препоръчва приема на ечемик от хора с язва на дванадесетопръстника и стомаха.