Телефони за бърза поръчка

0876566991

Безплатна доставка при поръчка над 60 лева

Екзотичното лекарство куркума

Чудото от Индия

Какво представлява куркумата?

Куркумата е традиционно лекарствено средство, използвано от аюрведа лекарите в Индия и познато също в традиционната китайска медицина. наричана още индийски шафран. Тя е тревисто растение, което достига до 1 м, с коренище, което е силно разклонено и наподобява джинджифил.

 

Чудото от Индия

Куркумата  се използва като подправка със специфичен вкус, а корените й се използват за лекарствени цели.Те се варят, сушат се и се смилат на прах, който може дълго време да се съхранява без да загуби лечебните си свойства. Екстрактът от куркума се използва най-вече заради съдържанието на пигмента куркумин, който има противовъзпалително действие и съдържа есенциални мастни киселини. Куркуминът е мощен антиоксидант, който има антисептичен, противогъбичен, противовъзпалителен и забавящ стареенето ефект. Учените са установили, че куркуминът намалява нивата на инсулинова резистентност, която е и основната причина за натрупване на мазнини в клетките и има също антибиотичен ефект. Също така, според изследвания антиоксидантите, които се съдържат в него са с 5-8 пъти по силно действие от водоразтворимите витамини С и Е.

Лечебни свойства 

Куркумата е богат източник на диетични фибри, калий, желязо, манган, витамините С, К, В2, В3, В6, йод, фосфор, мастни киселини и есенциални аминокиселини. В нея има летливи масла, които имат анти-възпалително действие. Куркумата предпазва клетките от увреждането на свободните радикали и така забавя процесите на стареене. Тя помага при различни кожни заболявания и раздранения, инфекции на устната лигавица и очни възпаления. Подправката съдържа полифеноли, които ускоряват разграждането на мазнините в тялото и не позволяват отлагането им в мастните депа, регулрира нивото на холестерола и кръвната захар. Също така поради съдържанието на липополизахариди, които укрепват имунната система. А своиството й да предотвратява натрупването на плака в мозъка и улеснява притока на кислород подобрява мозъчната дейност и намалява риска от Алцхаймер. Куркумата помага при артрит, храносмилателни разстройства,подпомага за усвояването на хранителни вещества.

Куркумата не се препоръчва при болести на жлъчката,хепатит, болни бъбреци. Също така не е препоръчително да се приемат големи дози куркума от бременни или кърмещи жени.

Чудодейно средство

Куркумата може да се приема под формата на прах,чай или хранителни добавки. Приемът на куркума има общ благотворен ефект върху целия организъм.