Телефони за бърза поръчка

0876566991

Безплатна доставка при поръчка над 60 лева

Лековитата коприва

Лек от природата

Какво трябва да знаем за нея?

Повечето от нас свързват името на копривата с неприятното чувство, което това растение предизвиква при допир. Истината е, че малцина от нас знаят колко полезна е всъщност копривата. Брането на коприва не е лесно, но въпреки това, растението и изключителен дар от природата, тъй като всички нейни части имат лековити свойства.

 

Ключът към добро здраве

Но всъщност в природата най-ценното се пази най-много, тъй като чрез листата си това ценно растение се предпазва от мравчена киселина и хистамин. Листата на копривата са покрити с тънки власинки, които отделят парлив сок при допир, като така растението отблъсква нежеланите вредители. Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови. Среща се в Северна Америка, Северна Африка, Азия, Европа, като расте предимно на тревисти и влажни места. Още от древни времена, копривата се използва за направа на на доста здрава нишка за тъкане на дрехи. Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови. Всички части на това растение се използват в медицината, кулинарията и козметиката. Още от 1 век. древните лекари са знаели за лечебните свойства на копривата.

Какви са нейните полезни свойства?

Копривата е богата на витамините С, К, В2, провитамин А, протеини, танин, органични киселини, соли на желязото, калия, калция и сярата, магнезий, фолиева киселина, хлорофил. В корените й се съдържат растителни мазнини, калциеви соли и скорбяла. Счита се, че листата на копривата имат диуретичен, противоревматичен и кръвоспиращ ефект и влияят благотворно върху обмяната на веществата. Копривата влияе благотворно върху сърдечно-съдовата система, намалява глюкозата в кръвта, помага при диабет и проблеми с бъбреците и пикочния мехур, лекува анемията и проблемите с черния дроб и жлъчката. Тази билка също така предпазва от вирусни заболявания и бактериални инфекции. Копривата е известна с полезните си свойства да помага при косопад, поради наличието на витамини, органични киселини, минерали и други полезни вещества в нея.

Ключът към добро здраве

Копривата се слага в супи, различни ястия, може да се приема изсушена под формата чай, отвара или като хранителна добавка. Възползвайте се от полезните свойства на това лековито растение като го приемате като хранителна добавка.