Телефони за бърза поръчка

0878567491 0892207117

Безплатна доставка при поръчка над 60 лева

Лековитата коприва

Лек от природата

Какво трябва да знаем за нея?

Повечето от нас свързват името на копривата с неприятното чувство, което това растение предизвиква при допир. Истината е, че малцина от нас знаят колко полезна е всъщност копривата. Брането на коприва не е лесно, но въпреки това, растението и изключителен дар от природата, тъй като всички нейни части имат лековити свойства.

 

Ключът към добро здраве

Но всъщност в природата най-ценното се пази най-много, тъй като чрез листата си това ценно растение се предпазва от мравчена киселина и хистамин. Листата на копривата са покрити с тънки власинки, които отделят парлив сок при допир, като така растението отблъсква нежеланите вредители. Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови. Среща се в Северна Америка, Северна Африка, Азия, Европа, като расте предимно на тревисти и влажни места. Още от древни времена, копривата се използва за направа на на доста здрава нишка за тъкане на дрехи. Копривата е многогодишно тревисто растение от семейство Копривови. Всички части на това растение се използват в медицината, кулинарията и козметиката. Още от 1 век. древните лекари са знаели за лечебните свойства на копривата.

Какви са нейните полезни свойства?

Копривата е богата на витамините С, К, В2, провитамин А, протеини, танин, органични киселини, соли на желязото, калия, калция и сярата, магнезий, фолиева киселина, хлорофил. В корените й се съдържат растителни мазнини, калциеви соли и скорбяла. Счита се, че листата на копривата имат диуретичен, противоревматичен и кръвоспиращ ефект и влияят благотворно върху обмяната на веществата. Копривата влияе благотворно върху сърдечно-съдовата система, намалява глюкозата в кръвта, помага при диабет и проблеми с бъбреците и пикочния мехур, лекува анемията и проблемите с черния дроб и жлъчката. Тази билка също така предпазва от вирусни заболявания и бактериални инфекции. Копривата е известна с полезните си свойства да помага при косопад, поради наличието на витамини, органични киселини, минерали и други полезни вещества в нея.

Ключът към добро здраве

Копривата се слага в супи, различни ястия, може да се приема изсушена под формата чай, отвара или като хранителна добавка. Възползвайте се от полезните свойства на това лековито растение като го приемате като хранителна добавка.