Телефони за бърза поръчка

0876566991

Безплатна доставка при поръчка над 60 лева

Лековитият конски кестен

Силата на конския кестен

Целебното растение

Мнозина от нас знаят за дървото кестен, с чийто лъскави кестенчета децата обичат да си играят през есента. Но не всеки знае, че това растение притежава изключителни лечебни свойства. Конският кестен е род широколистни дървета и храсти, които се срещат в Северна Америка и най-вече в умерената част на Северното полукълбо.

 

То представлява високо дърво с конусовидна форма. В България като диворастящ вид расте главно в Стара планина. От него се използват семената, листата, цветовете и кората на по-младите клони и стъбла, които намират широко приложение във фармацевтичната, козметичната индустрия и народната медицина. Конският кестен е по-различен от сладкия (ядлив) кестен, тъй като се счита за билка и не се консумира. Като лечебно средство има както външно, така и вътрешно приложение.

Изключително ценна билка

Изключително ценно растение

В конския кестен се съдържат активните вещества есцин и ескулин, които представляват кумаринови гликозиди. От тях ескулинът укрепва стените на капилярите и повишава еластичността им, а есцинът помага за разреждането на кръвта, спира кръвосъсирването и образуването на тромби, повишава микроциркулацията в капилярите. Поради антивъзпалителните си свойства, това растение действа благоприятно при артритни заболявания намалява нивото на вредния холестерол, и се използва за лечение на разширени вени, отоци, хемороиди, тромбофлебити, ревматизъм, ишиас, подагра. В него се съдържат витамини, сапонини, дъбилни вещества, флавонгликозиди, фраксин, хидроксихумарини и метоксикумарини, флавоноидни биозиди, белтъчни и смолисти вещества, катехинови танини, флавокоидите изокверцитрин, кверцитрин, астрагалин, кверцетин и други.

Има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове, и следователно  върху вените. Помага и при атеросклероза. Освен това се използва  за облекчаване на мускулни болки, при кашлица, бронхит за лечение на невралгия и проблеми с простата, както и при слънчеви изгаряния под формата на крем.

Как се приема?

От дивия кестен се правят чайове, хранителни добавки, тинктури, настойки, различни видове кремове, масажни гелове, мехлеми. Тази билка не бива да се приема в големи дози, тъй като става отровна и може да предизвика странични ефекти като стомашно разтройство, гадене или сърбеж. Приемайте хранителни добавки с конски кестен, за да сте винаги в отлично здраве.